Pylové zpravodajství

14. květen 2024 15:00

Dominantní alergeny: trávy, dub, černý bez, jitrocel, šťovík, řepka olejka, borovice

V průběhu uplynulého týdne se v ovzduší objevovalo středně velké až velké množství pylových alergenů s výrazným kolísáním v závislosti na počasí. Nejhojnější byl ještě pyl minimálně alergizujících borovic, jejich sezona květu ale již končí.

Pokračovala plná sezóna květu trav, množství pylových zrna trav se v ovzduší postupně zvyšuje. Poměrně hojná byla také pylová zrna černého bezu. Dub už dokvétal, potíže mohl vyvolávat pouze ve středních a vyšších polohách. Ostatní alergeny - buk, jírovec, ořešák, černý bez, řepka olejka, jitrocel a šťovík - se vyskytovaly jen v nižším počtu.

Pro nejbližší období neočekáváme žádnou významnou změnu v druhovém zastoupení pylových alergenů ani v jejich koncentraci. Dominovat budou trávy, postupně se přidají také kulturní trávy (obiloviny).

V současné době začíná první vrchol sezony květu trav, který bude pokračovat i v dalších dnech. Vedle pylu trav se bude v ovzduší hojněji objevovat také pyl jitrocele, šťovíku, řepky, černého bezu a kopřivy. Postupně bude přibývat spor plísní. Množství pylových zrn v ovzduší bude i nadále výrazně kolísat v závislosti na aktuálním místním počasí.

Aktuální informace o stavu pylových alergenů v ovzduší lze nalézt od jara do září také na internetu na adrese http://www.pylovasluzba.cz.

Pylové zpravodajství pro jednotlivé země Evropy je na http://www.polleninfo.org

autor: Ondřej Rybníček, Česká pylová informační služba

Spustit audio