Ondřej Kači z Liberce fotí ticho. Chce ukázat svět neslyšících

21. leden 2018

Amatérský fotograf Ondřej Kači z Liberce se na svých černobílých snímcích zachytit svět ticha. Ten je mu blízký, sám má totiž silnou vadu sluchu. 

Za sebou má už 6 výstav. Pomáhá mu s nimi společnosti Tichý svět, která pracuje pro neslyšící. Tam je také hobby fotograf zaměstnaný jako grafik.

Ondřej Kači představuje slyšícím svět neslyšících

Současnou výstavu fotografií Ondřeje Kačiho si můžete prohlédnout v libereckých Lidových sadech, je přístupná každý všední den.

„Já jsem tam chtěl hlavně zdůraznit toho neslyšícího člověka, když má problémy, když něco neslyší, nebo když něco nedokáže domluvit. To všechno jsem se snažil dát do těch uměleckých fotografií, tam bylo hlavním cílem slyšícím lidem ukázat, jak my vnímáme svět,“ popsal Ondřej Kači, který je sám silně nedoslýchavý. Má téměř osmdesáti procentní ztrátu sluchu, takže musí stále používat naslouchátko.

Z výstavy Ondřeje Kačiho

Zdravotní handicap ovlivnil i jeho fotografickou tvorbu.

 „Jsou to moje zážitky, které jsem zažil jako malý kluk, jsou to negativní zážitky, které měly spojitost s mým sluchem. Díky tomu, že jsem byl neslyšící, tak jsem měl v hlavě zakódováno, že mě nikdo nechce, měl jsem strach s někým komunikovat, protože jsem se bál, že něco špatného vyslovím a budu pak ponížený,“ popsal svá traumata z mládí Ondřej Kači. V dospělosti se se svým handicapem vyrovnal, z dětských zážitků ale často čerpá inspiraci.

Ondřej Kači fotí hlavně portréty, zde redaktorku Lucii Fürstovou

„Moje témata jsou portréty. Je to spíš umělecký směr, není to klasický ateliérový portrét,“ popsal svůj hlavní styl Ondřej Kači. 

Další výstava nechce zaměřit na svět neslyšících. Má být věnována duchovnu.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.