Pacientka po laparoskopické hysterektomii: Nemám jizvu a třetí den jsem šla domů

Nemocnice v České Lípě zavedla citlivější metodu extrakce dělohy. Provádí ji laparoskopicky, což je významně méně invazivní způsob než dřív.

Čtěte také

Kvůli nádorům a dalším příčinám musí v Česku každý rok podstoupit odstranění dělohy asi 20 000 žen. Takzvanou hysterektomii lze provést několika způsoby. Donedávna byla nejčastější klasická operace. V Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa zavedli po vzoru předních zdravotnických zařízení citlivější, laparoskopickou metodu odstranění dělohy.

„Myslím si, že ten proces byl mnohem jednodušší, než dříve. A nemám žádnou jizvu velkou, jako měly ženy dříve,“ svěřuje pacientka českolipské nemocnice paní Karolína. „Druhý den jsem byla schopná se zvednout z postele, všechno bez bolesti, i zákrok. Třetí den jsem odcházela domů, a po čtyřech týdnech jsem se vrátila do práce,“ dodává.

Paní Karolína šla na zákrok po té,, co jí pro dlouhodobé potíže byl nabídnut. „Jsem bez potíží a určitě se mi ulevilo. Mám jen 5 křížků, nebo 4, teď nevím,“ popisuje. Křížky myslí drobné jizvy po vstupech laparoskopických nástrojů. Při použití klasické operační metody by odcházela s velkou jizvou v podbřišku.

„Totální laparoskopické hysterektomii umožní u pacientek co nejvíc zachovat pánevní dno, je zde menší krevní ztráta, nižší riziko infekce. A pacientky se nám lépe hojí,“ vypočítává výhody zákroku lékařka gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v České Lípě Hana Kunčíková.

Operovat laparoskopicky, tedy v podstatě na dálku, neumí každý gynekolog. Velmi komplikované je prý například šití. Proto se ženy s tímto zákrokem zatím setkávají zejména ve větších fakultních nemocnicích.

„Nic zajímavého jsem nevymyslela, viděla jsem to v Praze, u pana profesora Máry, moce se nám to líbilo, viděli jsme, jak jsou pacientky ‚ready‘ (v pořádku – pozn. red.) po té operaci, tak jsme to tady začali dělat taky,“ dodává lékařka Hana Kunčíková s tím, že věkové rozpětí pacientek je velmi široké.

Spustit audio

Související